Zweethut Gallery
Het is niet gebruikelijk om foto’s bij zweethut ceremonies te maken. Dit om de rust, de stilte en energetische uitwerking te bewaren en vooral ook voor vuur welke de prayers de ether in brengt.
Omdat we merkten dat beelden een positieve bijdrage leveren aan de uitnodiging om bij een zweethut aanwezig te zijn hebben we op enig moment besloten zelf een aantal foto’s te maken.
De foto’s zijn gemaakt door Emelie, Simone, Richard of Mirjam. Alle foto’s met mensen er op zijn met toestemming geplaatst.
Twee zweethut geraamtes en de vuurplek. Zweethutten worden veelal van wilgentakken gebouwd vanwege hun buigzaamheid.
In het midden van de hut is een kuil waar uiteindelijk de hete stenen in gelegd worden. De hut is dan uiteraard afgedekt, zie hiervoor de vervolg foto’s.
We beginnen de dag met de voorbereiding voor het vuur. Hout hakken, grote stukken en kleine houtjes om het vuur aan te maken.
Op de vuurplek wordt een altaar van hout gebouwd. Hierop worden de stenen die een intentie of prayer mee krijgen gelegd om daarna door het vuur verhit te worden.
Als alle stenen op het hout liggen worden ze afgedekt en het vuur wordt aangestoken.
De Vuurvrouwen dragen zorg voor de stenen, dat ze goed heet worden en voor het vuur, de prayers en de ceremonie.
Als het vuur brand wordt de hut afgedekt met een aantal lagen wollen dekens en een zeil. De opening is op het oosten tegenover het vuur.
Na het afdekken van de hut zijn we in stilte bij het vuur totdat de stenen heet genoeg zijn om de hut binnen gebracht te worden.
Als we na 4 of 5 ronden de hut weer uit komen eten we samen van de gerechtjes die mee gebracht zijn. Na het opruimen gaan we weer naar huis.
Na de maal ruimen we gezamenlijk op. Zo worden o.a. de dekens opgehangen om goed te kunnen drogen voor de volgende hut.
Vuurvrouwe Emelie schept wat kooltjes en as uit het vuur om aan het volgende zweethut vuur me te geven.
Het logo van Ademvuur welke via vormen en kleuren de elementen vertegenwoordigd; de schildpad water en aarde, de veer lucht en vuur. Aernoudt Knecht heeft in 2014 het logo ontworpen.